Att skjuta lerduvor är roligt och tillgängligt, med klubbar runt om i landet. Men det är också en krävande sport så vi har sammanställt en lista med användbara tips för att skjuta lerduvor med en lerduvekastare som är relevanta för alla erfarenhetsnivåer. Det finns alltid något du kan göra för att förbättra din teknik.
Tips för nybörjare
- Börja med att ha lektioner med en kvalificerad instruktör som kan använda en lerduvekastare. En vän kan erbjuda dig att lära dig, men en instruktör kommer att förhindra att du tar upp några dåliga vanor tidigt.
- På de flesta lermarker kommer du att kunna låna ett vapen så du behöver inte ditt eget eller hagelgevärslicens. Ring i förväg för att kontrollera.
- Din instruktör kommer att bedöma din konstruktion för att välja en pistol som passar dig. Detta kallas gun fit. Du kommer att visas hur du monterar pistolen (hur du håller den) och du kommer att informeras om pistolsäkerhet.
- Njut av dina lektioner och försök slappna av. Lyssna noga och bli inte avskräckt om du inte skjuter lera från lerduvekastaren Det kommer att hända.
- ”Läs leran” innan du är redo att skjuta. Försök att följa fågelns flygning genom luften med fingret – räkna ut i ditt sinne om den tappar eller reser sig. Svänger den åt vänster eller höger? Hur snabbt går det och hur snabbt börjar det sakta ner? Var är det bästa stället att försöka döda den? Hur ska jag stå? Fråga din instruktör. Att kunna läsa av leran är ett av de bästa tipsen för att skjuta lerduve.
- Titta på leran från din lerduvekastare innan du skjuter – om du gör detta kommer du att börja träffa målen.
- Ta saker långsamt och lyssna på din instinkt. Endast övning hjälper dig att skjuta konsekvent bra.
- När du bestämmer dig för att köpa en pistol kommer din instruktör att kunna ge dig råd om det bästa hagelgeväret för lerduveskytte för dig.
Dödszonen och poäng
Dödszonen och poäng avgörs av flera faktorer: hur fågeln presenteras, hur snabbt den färdas och hur snabbt du kan ”visuellt” plocka upp fågeln under flygning. Den ”visuella” upptagningspunkten skiljer sig från dödpunkten. Det är där du får din första syn på målet.
Det kommer att dröja en kort fördröjning innan dina ögon informerar hjärnan om att de är låsta vid målet efter att lerduvekastaren har skjutit. Din hjärna kommunicerar sedan detta meddelande till resten av din kropp så att du kan montera pistolen och starta svingen.
Ställningen och en redo position
Ställning är den idealiska positionen att inta när du ropar efter fågeln. Högerhänt? Sedan ska din vikt ligga på framsidan, vänster fot, med tårna pekade mot den avsedda dödningszonen. Om du är vänsterhänt är det tvärtom och högerfoten tar ledningen.
Det är värt att ta sig tid att få denna position rätt eftersom det påverkar din teknik när du skjuter med en lerduvekastare. Om du inte bemästrar det kommer du inte att kunna vrida din kropp tillräckligt för att slutföra svingen när du siktar mot vissa mål. Vilket betyder att du sannolikt kommer att missa.
Placera bra på axeln
För att säkerställa en snabb pistolmontering under en lerduvekastning bör detta vanligtvis bara vara ur fickan på axeln om disciplinen tillåter. Men när du fotograferar FITASC måste den vara betydligt lägre. Bli inte frestad att hålla pistolen nere i midjan. Att använda en lerduvekastare är faktiskt inte så svårt om man bara håller vapnet rätt. Nospartierna ska vara på fågelns linje, på eller något bakom den visuella upptagningspunkten. Se till att din vikt ligger på den främre foten. Luta dig mot målet men var redo att ändra din viktfördelning om du behöver ett andra skott.
Stå framåt
Du kommer förmodligen att få höra mycket om terminsbidrag när du lär dig om lerduvekastare. Det är när du avfyrar ett hagelgevär mot en rörlig lera och måste ta hänsyn till den tid skottet tar för att nå målet. För att bryta ett mål måste avtryckaren dras in när munkorgarna pekar framför målet för att säkerställa att leran rinner in i strömmen av blyhagel. Du kanske hör frasen ”arrangera kollisioner”. Så hur kommer du att veta hur mycket terminsbidrag som behövs? Det är något som kommer med skicklighet och erfarenhet. Utan framskjutning skulle du helt enkelt sikta på ett mål, som vid gevärsskytte.
Om du vill ha en grov beräkning, kommer en korsande lera som färdas i 40 mph, 30 yards ut från stativet, att ha färdats cirka sex fot under tiden mellan att du tryckte på avtryckaren och spetsen av skottströmmen når fågelns flyglinje. När du vet detta kan du förstå att om inte nospartierna är före målet när avtryckaren trycks in kommer du att missa – eftersom skottsnöret går bakom fågeln. Det är alltså inte så lätt att skjuta med en lerduvekastare.